Home > Blog > Tips om een kettingzaag te kopen of huren

Tips om een kettingzaag te kopen of huren

Kettingzagen maken van vele zaagklussen licht werk. U kunt zo snel en zonder veel moeite bomen snoeien of vellen en de stammen in kleinere stukken zagen. Overweegt u een kettingzaag aan te schaffen, dat ziet u al snel dat er veel verschillende keuzemogelijkheden zijn. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten bij de keuze voor een kettingzaag.

Gewenst gebruik

Waarvoor wilt u de kettingzaag gaan gebruiken en hoe vaak verwacht u dat te doen? De antwoorden op deze vragen helpen u de geschikt kettingzaag te kiezen. Gaat het om licht tuinonderhoud, wilt u een grote boom vellen of zoekt u een kettingzaag die geschikt is voor vrijwel elke klus? Gebruikt u een kettingzaag slechts incidenteel, dan is het waarschijnlijk voordeliger om deze te huren. Bij TuinmachineService Mart Boukes in Kolhorn kunt u diverse kettingzagen huren of aanschaffen.

Brandstof, netstroom of accu?

Voor het zware werk kiest u een kettingzaag die op brandstof werkt. Deze kettingzagen zijn zelf ook behoorlijk zwaar en maken veel lawaai. U krijgt er wel een lange zaagtijd bij. Een kettingzaag die op netstroom werkt kunt u natuurlijk ook zo lang als u wilt blijven gebruiken, zolang u maar binnen bereik van het stopcontact blijft. Deze zagen zijn vaak een stuk lichter en stiller dan zagen op brandstof. Een accukettingzaag combineert het onbeperkte bereik van de brandstofkettingzaag met het lichte gewicht van de elektrische kettingzaag, maar hoe lang u deze kunt gebruiken hangt af van de capaciteit van de accu.

Zo onderhoudt u een kettingzaag

Een kettingzaag gaat langer mee en is veiliger in het gebruik als u deze goed onderhoudt. Hierbij is het belangrijk om regelmatig de ketting te (laten) slijpen, bijvoorbeeld na een dag zagen of elke keer dat u de tank vult. Ongeveer eens per jaar is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt, waarbij de volgende zaken aan bod moeten komen:

 • De machine schoonmaken.
 • Het blad nakijken.
 • Lucht- en brandstoffilters vervangen of idm schoonmaken.
 • De ontsteking en carburateur afstellen.
 • De pakkingen nakijken.
 • Ketting slijpen.

Veilig werken met een kettingzaag

Bij het gebruik van een kettingzaag is goede veiligheid essentieel. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook als u al veel ervaring met de zaag hebt! Let op de volgende punten om veilig te werken:

 • Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing en veiligheidsinstructies.
 • Draag beschermende kleding, inclusief handschoenen, broek en jas met zaagbescherming, veiligheidsbril, gehoorbescherming, veiligheidsschoenen en een helm.
 • Houd afstand van anderen maar werk nooit alleen, zodat iemand u in geval van nood hulp kan bieden.
 • Houd de zaag altijd met beide handen vast, duw niet op de zaag en zwaai er ook niet mee.
 • Zaag alleen met het rechte deel van de kettingzaag om te voorkomen dat deze terugslaat naar uw gezicht.
 • Leg de zaag na gebruik pas neer als de ketting helemaal tot stilstand is gekomen.
 • Gebruikt u een elektrische zaag? Pas op dat u het snoer niet doorzaagt en haal de stekker na gebruik meteen uit het stopcontact.

Wilt u een kettingzaag kopen of huren? Neem dan contact op met TuinmachineService Mart Boukes in Kolhorn.