Home > Blog > Tips voor tuinmachineonderhoud

Tips voor tuinmachineonderhoud

Tuinmachines werken beter en zijn veiliger in het gebruik als u deze goed onderhoudt. Bovendien zal uw houtklover, kettingzaag of andere machine minder snel kapot gaan en voorkomt u dus de kosten van dure reparaties. Wij geven u graag een aantal tips om uw tuinmachines goed te onderhouden, zodat deze zo lang mogelijk mee gaan.

1. Lees voor gebruik de instructies

Elke tuinmachines wordt geleverd met een handleiding. Hierin staat niet alleen hoe u de machine goed en veilig gebruikt, maar ook welk onderhoud u zelf regelmatig kunt uitvoeren (en hoe!).

2. Gebruik de machine op de juiste manier

Door uw tuinmachine alleen op de juiste manier en op de daarvoor bedoelde materialen te gebruiken, voorkomt u slijtage en beschadigingen. Werk ook niet te snel, zodat u motorisch aangedreven machines niet overbelast.

3. Houd de machine goed schoon

Schoonmaken is een essentieel onderdeel van tuinmachineonderhoud. Verwijder stof en ander vuil en inspecteer de machine ook meteen op tekenen van slijtage.Let er ook op waar u de machine opruimt: stof, vocht en extreme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw machine sneller beschadigt.

4. Controleer de vloeistoffen

De olie in de motor van uw tuinmachine moet regelmatig bijgevuld en/of ververst worden. Controleer het oliepeil elke maand en nadat u de machine lang niet gebruikt hebt.

5. Laat uw tuinmachine regelmatig nakijken

Als u uw tuinmachine regelmatig laat nakijken en onderhouden door een professional, is de kans dat de machine kapot gaat een stuk kleiner en voorkomt u gevaarlijke situaties. Tuinmachineservice Mart Boukes geeft servicebeurten aan alle merken tuinmachines in de eigen werkplaats in Noord-Holland.

6. Kijk en luister naar uw tuinmachine

Als ervaren gebruiker merkt u het snel als een onderdeel er anders uit ziet of als de machine tijdens het gebruik een raar geluid maakt. Kijk en luister goed voordat u contact opneemt met uw servicemonteur, zodat u goed kunt uitleggen wat er aan de hand is. Neem eventueel ook een aantal foto’s.

7. Laat kleine defecten meteen repareren

Gaat uw machine toch kapot? Ook als deze nog bruikbaar is, is het belangrijk om uw tuinmachine meteen te laten repareren. Doet u dit niet, dan loopt u straks waarschijnlijk tegen grotere problemen en dus hogere reparatiekosten aan.

Wilt u uw tuinmachines laten nakijken of repareren en woont u in Noord-Holland? Neem meteen contact op met Tuinmachineservice Mart Boukes.