Home > Blog > Welke beregeningsinstallatie voor uw tuin in Noord-Holland?
beregening Mart Boukes

Welke beregeningsinstallatie voor uw tuin in Noord-Holland?

Beregeningsinstallaties voor een mooie, gezonde tuin

Het hele jaar door een groen gazon en een moestuin die vol sappige tomaten en courgettes zit, ongeacht het weer – wie wil dit nou niet? Voor een gezonde tuin is het noodzakelijk om de beplanting tijdens periodes van droogte te besproeien. Voor effectieve, automatische besproeiing kiest u een beregeningssysteem. Tuinmachineservice Mart Boukes uit Noord-Holland vertelt u graag meer over de verschillende soorten beregeningsinstallaties en hun voordelen.

Wanneer gebruikt u het beregeningssysteem?

Dat hangt van het weer af! Een groot deel van het jaar krijgen de planten in uw tuin voldoende water door regen en grondwater dat ook op droge dagen beschikbaar is. Tijdens langdurige droogte (wat vaak samengaat met warm, zonnig weer) is het echter nodig om uw planten water te geven om te voorkomen dat ze geel worden of zelfs doodgaan. Voor grotere tuinen is het een hele klus om dit handmatig met de gieter of tuinslag te doen. Met een beregeningsinstallatie geniet u zonder moeite het hele jaar door van een gezonde tuin.

Twee soorten beregeningsinstallaties

Een beregeningsinstallatie kan u dus veel tijd en moeite besparen op droge, zonnige dagen en helpt u uw tuin het hele jaar door mooi en gezond te houden. Maar welke beregeningsinstallatie kiest u voor uw tuin? Er zijn in principe twee soorten beregeningsinstallaties:

  • Sprinklerinstallaties. Een sprinklerinstallatie bestaat uit sprinklers die in de grond worden aangebracht. Deze besproeien grote oppervlakken met gemak. U kunt ook kiezen voor sprinklers die onder de grond geplaatst worden en alleen tijdens het besproeien naar boven komen. Sprinklerinstallaties zijn vooral geschikt voor gazonnen en grote bloembedden.
  • Druppelirrigatiesystemen. Bij een druppelirrigatiesysteem stroomt water door een poreuze slang, waarbij druppels water vlak bij de wortels van de plant terecht komen en er vrijwel geen water wordt verspild. Druppelirrigatie wordt vooral veel gebruikt voor moestuinen, hagen, rozenstruiken en plantenbakken.

Welk beregeningssysteem geschikt is voor uw tuin hangt af van de beplanting en uw persoonlijke voorkeur. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een combinatie te gebruiken: u besproeit bijvoorbeeld uw gazon met een sprinkler en gebruikt druppelirrigatie voor uw moestuin.

Voordelen van sprinklers

Het grootste voordeel van een sprinklerinstallatie is dat sprinklers een groot oppervlak besproeien. Een sprinklerinstallatie is dan ook verreweg het beste beregeningssysteem om uw gazon van water te voorzien. Een ander voordeel is dat u uw tuin grotendeels kunt herinrichten zonder uw sprinklers te hoeven verplaatsen. Een druppelirrigatiesysteem is een stuk minder flexibel.

Voordelen van druppelirrigatie

Druppelirrigatie is erg efficiënt en zorgt ervoor dat u zo min mogelijk water verspilt. En dat draagt bij aan een beter milieu! Een ander voordeel van druppelirrigatiesystemen is dat het water niet op de bladeren van de plant terechtkomt en dus geen brandglaasjes vormt dat de plant kan beschadigen.

Wilt u meer weten over beregeningssystemen? Neem contact op met Tuinmachineservice Mart Boukes of kom langs bij onze showroom in Kolhorn.